مقالات

درباره ماهی تن

۱۳۹۲/۰۲/۳۰

در باره ماهی تن

ماهي ها كلا جزء دسته غذاهاي پر خاصيت به حساب مي آيند و به خصوص در سالهاي اخيرو با افزايش نتايج مثبت حاصل از تحقيقات جايگاه مناسبي هم در برنامه غذاييروزانه افراد باز كرده اند.ماهي تن از آن غذا هايي است كه به دليل سادگي تهييه،در فهرست غذاهاي اغلب خانواده جاي دارد ، اما ماهي تن چه خواص ويژه اي دارد؟ انواع ماهي هاي تن Tuna Fish كه گاهي به غلط تن ماهي ناميده مي شوند ، زير مجموعه اي از خانواده بزرگ ماهي هاي اقيانوسي به نام Scombridae هستند و در زير شاخه Thunnus دسته بندي مي شوند . بعضي از انواع تن خون گرم هستند. بر خلاف انواع ديگر ماهي كه گوشت سفيد دارند ،ماهي تن گوشت صورتي يا قرمز تيره دارند. علت قرمزي گوشت اين نوع از ماهي ، ميزان زياد ميوگلوبين (پروتئين محتوي آهن در عضله )است از اين رو گوشت سفيد ماهي تن داراي پروتئين و ويتامين هاي بسياري است.ماهي تن منبع بسيار خوبي براي پروتئين ، مواد معدني نظير سلنيوم ،منيزيم و پتاسيم و همچنين ويتامين هاي ب 1 ، ب6 ، ب3 است. مهمتر از همه اين كه گوشت ماهي تن هم مانند گوشت بيشتر انواع ماهي ها ، سر شار از اسيد هاي چرب ضروري مانند امگا 3 است كه مصرف آن ضايعات پوستي و التهابات را كاهش داده و سرعت بهبود در بيماران قلبي را بالا ميبرد. اسيهاي چرب امگا 3 به طور كلي از مواد مغذي به شمار مي آيند كه حكم پيشگيري كننده از بيماري هاي مزمني نظير بيماري هاي قلبي- عروقي ،ديابت نوع دوم و برخي از انواع سرطان را دارند. خوردن ماهي هاي حاوي امگا 3 براي كاهش بيماري هاي قلبي- عروقي بسيار مفيد است جرا كه اين ماده مغذي ميزان چربي خون (چربي هايي مانند كلسترول و تري گليسيريدها) را كاهش مي دهد؛ميزان كلسترول خوب يا HDL را افزايش ميدهد؛تجمع پلاكت را پائين مي آورد و از لخته شدن خون جلوگيري مي كند،با كاهش سلول هاي اندو تليال و توليد مشتقات پلاكت عامل رشد ، از ضخيم شدن رگ ها جلوگيري مي كند؛ فعاليت ديگر مشتقات شيميائي سلولهاي ديواره رگها كه باعث آرامش و باز شدن رگها مي شود را افزايش مي دهد؛ توليد مواد پيام آورنده هاي شيميائي بنام سيتوكسين ها را نيز كم مي كند،موادي كه در واكنش التهاب مربوط به سختي رگ ها نقش دارند. ماهي تن از جهت ديگري هم براي بيمارين قلب مفيد است چرا كه با دارا بودن ويتامين ب 6 ،سطح همو سيستئين خون را پائين مي آورد و از آسيب به ديواره رگ پيشگيري مي كند .انجمن قلب آمريكا براي بيماران مبتلا به تري گلسيريد بالا و فشار خون بالا ، مصرف دو بار در هفته ماهي هاي حاوي امگا 3 نظير ماهي تن را توصيه مي كند .چرا كه در تحقيقات اين انجمن در سال 2005 ،به ميزان 6/6 درصد كاهش تري گلسيريد در گروه مصرف كننده ماهي هاي امگا 3 اتفاق افتاده.مصرف ماهي تن براي مبتلايان به ديابت نوع دوم هم سودمند است البته بهتر است كه اين بيماران از انواع تازه يا قوطي شده در اب به جاي روغن دار استفاده كنند. همچنين خوردن ماهي غني از امگا3 مانند ماهي تن ، حداقل هفته اي دوباراز پيشرفت گرفتگي رگ ها در زنان ديابتي پس از يائسگي آنان جلوگيري مي كند مصرف ماهي تن براي دانش آموزان به خصوص در ايام امتحانات هم بسيار توصيه مي شود ؛ چرا كه عملكرد مغز را افزايش مي دهد .